VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 718]

Sałatka z keczupowym kurczakiem i brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki i smaczny pomysł na kolacyjną sałatkę. Pierwsze skrzypce w tej sałatce gra kurczak z nutą keczupu, drugie aromatyczny brokuł. Chrupkości nadaje ogórek i kukurydza. Sałatka znika błyskawicznie.

Sałatka z keczupowym kurczakiem i brokułem

Składniki:

Sałatka z keczupowym kurczakiem i brokułem

 

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Cząber
  • Czosnek granulowany
  • 2 łyżki keczupu
  • ½ puszki kukurydzy
  • Pół główki brokułu
  • 2-3 zielone ogórki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sałatka z keczupowym kurczakiem i brokułem
Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem, cząbrem i czosnkiem granulowanym. Mięso smażymy do miękkości na patelni.

Pod koniec dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut, aż mięso wchłonie keczup. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy.

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. W misce dokładnie mieszamy ze sobą kurczaka, pokrojone drobno różyczki brokułu, ogórki oraz kukurydzę.

Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ponownie mieszamy i wstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły.