Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Salatka z kielbasy.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Letnia przekaska lub danie na kolacje.

Salatka z kielbasy.

Składniki:

Salatka z kielbasy.

 

  • 500g kielbasy typu Mortadela
  • 2 cebule
  • 3-4 ogorki konserwowe
  • ok 150 g zoltego sera / u mnie Emmentaler /
  • lyzka posiekanego koperku
  • lyzka drobno pokrojonego szczypiorku
  • 3 lyzki oleju
  • lyzka octu winnego
  • zalewa z jednego sloika ogorkow konserwowych
  • pol szkl. przegotowanej wody
  • sol
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Salatka z kielbasy.
Przygotowac plastikowy pojemnik z przykrywka. Ze sloika ogorkow konserwowych wyjac 3-4 ogorki ktore potrzebujemy do salatki / reszte ogorkow wykorzystac do innych dan /, zalewe przecedzic przez sitko i wlac do pojemnika. Pol szklanki przegotowanej wody wymieszac z octem i olejem i dodac do zalewy.Calosc lekko posolic i popieprzyc. Cebule obrac , pokroic w cienkie plasterki lub polplasterki i wlozyc do zalewy. Rowniez w plasterki pokroic ogorki. W zaleznosci jaka mortadele mamy - kroimy w plasterki lub paski / ja mialam cienka a w przypadku grubej kroje ja w plastry a pozniej w dlugie paseczki/ . Ser zolty kroimy w paski. Wszystko razem mieszamy , dodajemy szczypiorek i koperek , przykrywamy i odstawiamy na 3 - 4 godziny do lodowki. Ja wstawiam salatke na cala noc do lodowki , zeby cebulka sie dobrze przegryzla . Im wiecej zalewy - tym lepiej . Podawac ze swiezym pieczywem.