Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Salatka z kiwi, pekinka i kurczakiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pozywna salatka z kapusta pekinska, piersia z kurczaka, kiwi... W sam raz na kolacje.

Salatka z kiwi, pekinka i kurczakiem

Składniki:

Salatka z kiwi, pekinka i kurczakiem

 

  • pól duzej, lub mala kapusta pekinska,
  • podwójna piers z kurczaka,
  • 2 male czerwone cebule,
  • 2 owoce kiwi,
  • pól puszki kukurydzy (ok 120g),
  • lodyga selera,
  • oliwa do smazenia,
  • przyprawy do piersi: przyprawa do kurczaka (prymat), vegeta, czosnek granulowany, oregano, sól, papryka, pieprz, curry,
  • cytryny (ok 5 lyzek), 3 lyzki oliwy z oliwek, plaska lyzka musztardy, odrobina curry, odrobina

Sposób przygotowania:

Salatka z kiwi, pekinka i kurczakiem
Piers z kurczaka pokroic w drobna kosteczke, przyprawic i odstawic na okolo godzine do lodówki. Na patelni rozgrzac 2-3 lyzki oliwy i usmazyc filety, po czym odcedzic z tluszczu i ostudzic. Warzywa i kiwi obrac i umyc, osuszyc, kukurydze odsaczyc. Wszystkie warzywa kroimy bardzo drobniutko, kapuste siekamy. Kiwi kroimy w cienkie paseczki. Do szklanki wlewamy 3 lyzki oliwy, dodajemy musztarde, odrobine cukru i curry, sok z cytryny, polewamy salatke. Mieszamy wszystkie skladniki i doprawiamy do smaku. Do sosu mozna dodac przecisniety przez praske zabek czosnku, lub natke pietruszki.