lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Sałatka z koprem włoskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Może być dodatkiem do potraw jak i ciekawą przekąską

Sałatka z koprem włoskim Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z koprem włoskim

 

  • 4-5 łodyg selera naciowego
  • 1 koper włoski
  • makaron sojowy
  • 5 pieczarek
  • 2 jajka na twardo
  • świeża mięta
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sos:
  • pół cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z koprem włoskim
Przygotować sos: cebulę obrać i drobniutko posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. cebulę z czosnkiem przełożyć do szklanki, dodać sos sojowy, ocet i mieszając dolewać powoli oliwę. Na końcu dodać sól i pieprz do smaku. Odstawić. W garnku zagotować wodę, zestawić z ognia. Włożyć do niej makaron, przykryć i odczekać 3 minuty. Po tym czasie wyjąć makaron, odczekać aż ostygnie i porozrywać lub pociąć go nożem na krótsze nitki. Pieczarki, seler i koper włoski obrać i oczyścić. Warzywa pokroić na plasterki a jajka na ósemki. Do dużej salaterki przełożyć seler, koper, pieczarki, makaron i jajka. Kilka liści mięty posiekać i dodać do sałatki, skropić sokiem i delikatnie przemieszać. Na końcu polać wcześniej przygotowanym sosem i jeszcze raz delikatnie przemieszać.
Sałatka z koprem włoskim
Pieczarki, seler i koper włoski obrać i oczyścić
Sałatka z koprem włoskim
cebulę z czosnkiem przełożyć do szklanki, dodać sos sojowy, ocet i mieszając dolewać powoli oliwę.