edytaha

edytaha

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Sałatka z kurczaka, fenkuła i ogórka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealna propozycja na lekki lunch – sałatka z drobiowej piersi z koprem włoskim i konserwowym ogórkiem w jogurtowo-koperkowym sosie.

Sałatka z kurczaka, fenkuła i ogórka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z kurczaka, fenkuła i ogórka

  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 2-4 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mleka
  • kilka gałązek koperku

Sposób przygotowania:

Sałatka z kurczaka, fenkuła i ogórka

Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano, a następnie dosmażyć na wolnym ogniu. Wystudzić, pokroić w plastry. Fenkuła opłukać, osuszyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki. Ogórki pokroić na długie paski obieraczką do warzyw. Na talerzyku ułożyć warzywa, na nich rozłożyć plastry mięsa. Jogurt roztrzepać z mlekiem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę.

Redakcja poleca: