Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Sałatka z kurczakiem z zielonym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z kurczakiem z dodatkiem bazylii, szynki parmeńskiej i czerwonej cebuli, to wyśmienite danie, gdy przyjdą goście.

Sałatka z kurczakiem z zielonym pesto

Składniki:

Sałatka z kurczakiem z zielonym pesto

 

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • Oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 30 g orzeszków pinii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • parmezan
  • 150 150 g liści cykorii
  • 100 g rukoli
  • puszka 410 g karczochów - serc
  • 120 g szynki parmeńskiej
  • starta skórka z połowy cytryny
  • pół małej, posiekanej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki stołowe świeżej, włoskiej pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka z kurczakiem z zielonym pesto
1.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej oliwę na patelni. Kurczaka posyp solą i pieprzem i delikatnie podsmaż z każdej strony. Nie musisz go usmażyć do końca gdyż i tak wyląduje później w piekarniku.

2.Wrzuć do piekarnika na 6-8 minut i piecz aż będzie dobry i soczysty. Pesto z bazylii. Upraż na patelni trochę orzeszków pinii. Do blendera wrzuć czosnek, uprażone orzeszki i zmiksuj. Dodaj bazylię, szczyptę soli, starty parmezan i trochę oliwy. Zmiksuj aż uzyskasz wymarzoną konsystencję.

3.Na talerzu ułóż cykorię, rukolę i serca karczochów, szynkę parmeńską i startą skórkę z cytryny. Pokrój kurczaka na małe kawałki i ułóż na warzywa. Posyp świeżą pietruszką i posiekaną czerwoną cebulą. Przypraw pieprzem i podawaj z uprzednio przygotowanym pesto.