anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka z makaronem ryżowym i tołpygą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Makaron ryżowy połączony z pieczoną rybą i warzywami to propozycja na lekką kolację lub lunch.

Sałatka z makaronem ryżowym i tołpygą

Składniki:

Sałatka z makaronem ryżowym i tołpygą

 

  • makaron ryżowy - 100 g
  • pieczony filet z tołpygi - 1 szt.
  • mały ogórek - 1 szt.
  • suszone pomidory – 10 szt.
  • posiekany szczypiorek – 2 łyżki
  • SKŁADNIKI SOSU:
  • oliwa – 1 łyżki
  • sok z cytryny – do smaku
  • sól morska – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • cukier trzcinowy – ½ łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z makaronem ryżowym i tołpygą
SOS DO SAŁATKI: mieszam oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawiam do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą morską i cukrem trzcinowym. Makaron ryżowy gotuję zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzam, dodaję wcześniej przygotowany sos, mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Do przestudzonego makaronu dodaję pieczony filet z tołpygi podzielony na małe kawałki, obranego i pokrojonego ogórka oraz odsączone z oleju suszone pomidory. Całość bardzo delikatnie mieszam, posypuję posiekanym szczypiorkiem i jeśli to konieczne doprawiam do smaku solą i pieprzem.