SUPERPRZEPIS

Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło Więcej zdjęć (5)

To połaczenie świeżych, delikatnych małży i sosu naprawdę działa. Polecam wszystkim, którzy chcą spróbować nowych smaków.

Składniki:

Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło
Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i nie pozwól aby wystygły. Aby zrobić sos zmiksuj w blenderze bazylię, czosnek, obrany ze skórki i bez nasion pomidor i Parmezan. Powoli dodawaj oliwę tak jakbyś robiła majonez. Dopraw sola i pieprzem.



Małże umyj w wodzie i przy pomocy noża usuń nitki wodorostów ze skorupek. Każdego małża sprawdź i weź tylko te, które są zamknięte. Te otwarte popukaj nożem bo może one tylko śpią z otwartą paszczą. Jeśli po takim potraktowaniu się zamkną, to też je weź. Jeśli nie, oznacza to że umarły i zatrułabyś się jedząc je. Wyrzuć je a także te z połamanymi muszelkami. Do dużego garnka wlej 2 łyżki wody i wsyp małże. Gotuj na dużym ogniu ale tylko przez 3 minuty. Małże powinny się po tym czasie otworzyć. Odcedź je zachowując powstały w czasie gotowania płyn. Wyrzuć wszystkie małże, które się nie otworzyły.Wyjmij małże ze skorupek ale zostaw kilka w muszelkach do dekoracji sałatki.



Płyn z gotowania małży zredukuj na dużym ogniu aby był gęściejszy i bardziej aromatyczny. Dodaj kilka łyżek zredukowanego płynu do zielonego sosu. Pokroj ugotowane ziemniaki. Na talerz wyłóż sałatę, następnie ziemniaki i małże, polej sosem Pistou i skrop sokiem z cytryny. Małże w muszelkach ułóż w dekoracyjny sposób. Podawaj sałatkę gdy jest ciepła, gdy wystygnie nie jest smaczna.
Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło
Jeśli nie jesteś zwolennikiem małży
Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło
Potrzebujesz 1 kg małży
Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło
3 ziemniaki
Sałatka z małży w sosie Pistou,na ciepło
świeżą bazylię i in.