Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Słodka marchewka i gotowana w zalewie cebula sprawiają, że sałatka ma słodko-kwaśny smak. Sprawdzi się jako przekąska, a także dodatek do dań czy kanapek

Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą

 

  • 0,5kg czerwonej cebuli,
  • 0,5kg marchewki,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 płaska łyżka musztardy,
  • 4 czubate łyżki majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • ZALEWA:
  • 1/4 szklanki octu,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 1/2 łyżki soli,

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą
Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Jajka drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy. Do wystudzonej zalewy wkładamy cebulę, dokładnie mieszamy (zalewy będzie mała ilość w porównaniu z cebulą) i gotujemy pod przykryciem do miękkości cebuli (około 20 minut). Cebulę odcedzamy i odsączamy na sitku, studzimy. Groszek odsączamy z zalewy. Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Życzę smacznego :)
Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą
Marchewki gotujemy w mundurkach do miękkości.
Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą
Składniki sałatki umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, majonez i musztardę,
Sałatka z marynowaną czerwoną cebulą
Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą.

Tagi:

jajko jajka