jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sałatka z mięsem mielonym

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Sałatka z makaronem, mięsem mielonym smażonym w przyprawie gyros z dodatkiem papryki, fasoli, kukurydzy, cebuli, pomidorów i majonezu:)

Sałatka z mięsem mielonym

Składniki:

Sałatka z mięsem mielonym

 

  • 25 dag makaronu drobnego (typu muszelki)
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2 cebule czerwone
  • 2 średnie świeże papryki (czerwona i żółta)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 5 średnich pomidorów
  • 15-20 dag sera żółtego
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • mały majonez
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Sałatka z mięsem mielonym
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zostawić do ostygnięcia. Mięso wyłożyć do miseczki, wsypać przyprawę do gyrosa i wymieszać, a następnie wrzucić na rozgrzany olej i wysmażyć. Również pozostawić do ostygnięcia. Kukurydzę i fasolę odsączyć z wody. Przygotować dużą miskę do sałatki. Paprykę, cebulę, pomidory oraz ser żółty pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Następnie dodać fasolę, kukurydzę oraz przestudzony makaron i mięso. Zrobić sos czosnkowy. Jogurt połączyć z majonezem, dodać rozgnieciony czosnek, a na koniec przyprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku. Tak wykonanym sosem zalać sałatkę i dokładnie wymieszać.