Justi2401

Justi2401

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Sałatka z miodowo-paprykowym filetem kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pożywna, a jednocześnie lekka i pełna witamin sałatka, która z powodzeniem może zastąpić obiad. Sałatka pięknie prezentuje się na talerzu i smakuje rewelacyjnie.

Sałatka z miodowo-paprykowym filetem kurczaka

Składniki:

Sałatka z miodowo-paprykowym filetem kurczaka

Mięso:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • Marynata:
  • 1/2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli i pieprzu

Warzywa:

  • Warzywa:
  • 1/2 opakowania miksu sałat z rukolą
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 6 rzodkiewek

Dressing:

  • 1/2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy angielskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z miodowo-paprykowym filetem kurczaka
1. Kurczaka umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą dokładnie składniki marynaty. Wrzucić mięso i dokładnie je natrzeć. Włożyć na 10 minut do lodówki aby przesiąkło marynatą. Następnie mięso ułożyć na patelni grillowej (bez tłuszczu), ustawić na średni ogień i grillować po 6-7 minut z każdej strony.

2. Pomidorki poprzekrawać na pół, rzodkiewkę pokroić drobno w kostkę, a szczypior posiekać.

3. Składniki sosu dokładnie wymieszać.

4. Miks sałat rozłożyć na dwóch talerzach. Kurczaka zdjąć z patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. Pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Ułożyć pomidorki, posypać rzodkiewką i szczypiorem. Skropić sosem.

Smacznego!