Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2162]

Sałatka z mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sałatka z roszponką i serem mozzarella polana sosem polskim.

Sałatka z mozzarellą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sałatka z mozzarellą

 

  • 1 opakowanie sosu sałatkowego polskiego koperkowo-ziołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 garście roszponki
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z mozzarellą
Olej dokładnie wymieszać z wodą, cukrem i sosem w proszku, odstawić na kilka minut. Sałatę umyć, osuszyć, podzielić na poszczególne listki, ułożyć na dwóch talerzach. Ser mozzarella wyjąć z zalewy, pokroić w ćwierć plasterki. Kawałki sera ułożyć na sałacie. Pomidorki przekroić na 4 części każdy i również ułożyć na sałacie. Cebulę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Cebulę i szczypiorek rozsypać na sałatce. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem. Każdą porcję sałatki polać przygotowanym wcześniej sosem.
Sałatka z mozzarellą
Sos przygotowany z wody oleju cukru i sosu w proszku.
Sałatka z mozzarellą
Umyta osuszona podzielona na poszczególne listki i ułożona na talerzu sałata.
Sałatka z mozzarellą
Ser mozzarella wyjęty z zalewy i pokrojony w ćwierć plasterki.

Tagi:

sosy