alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Sałatka z ogórków i papryki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rewelacyjna sałatka do słoików na zimę. Z ogórków, papryki i cebuli. Lekko słodka. Można ją podać jako dodatek do obiadu lub na stół jako przekąskę.

Sałatka z ogórków i papryki

Składniki:

Sałatka z ogórków i papryki

 

  • Zalewa:
  • 3 szkl cukru
  • 3 szkl octu
  • 3 szkl wody
  • 1,5 łyżeczki gorczycy
  • Do zasolenia ogórków:
  • 8 szkl wody
  • 1 szkl soli
  • Warzywa do sałatki:
  • 4 kg ogórków
  • 1,5 kg papryki czerwonej
  • 60 dag cebuli

Sposób przygotowania:

Sałatka z ogórków i papryki
Ogórki myjemy, nieobrane kroimy na większe kawałki. Przekładamy do dużego garnka, wlewamy 2 l wody i 1 szkl soli. Ogórki pozostawiamy na kilka godziny, a następnie dokładnie odciskamy. Papryki umyć, przekroić na pół wydrążyć nasiona. Pokroić je w szerokie paski lub większe kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół a później pokroić w piórka. Wszystkie warzywa połączyć razem w garnku, wymieszać.Następnie przełożyć do wyparzonych słoików. Zalewa: Wodę wlać do garnka, zagotować, dodać pozostałe składniki zalewy. Jeszcze raz zagotować, a następnie lekko ostudzić. Zalewą zalać warzywa, zakręcić wyparzonymi suchymi zakrętkami. Pasteryzować 15 min.