dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sałatka z pekinką i kalarepą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosta w przygotowaniu sałatka z kapusty pekińskiej, kalarepki oraz dodatkiem jajek i chrupiących grzanek.

Sałatka z pekinką i kalarepą

Składniki:

Sałatka z pekinką i kalarepą

 

  • 1 kapusta pekińska
  • 4 jajka
  • 1 kalarepa
  • 2 kromki chleba
  • 3 łyż oliwy
  • 2 łyż octu winnego
  • 1 łyż przyprawy do sałatek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z pekinką i kalarepą
Jajka gotujemy, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w małe cząstki lub średniej grubości kostkę.

Warzywa myjemy i osuszamy. Kapustę drobno siekamy. Kalarepę ścieramy na tarce na średniej grubości oczkach.

Kalarepkę, jajka mieszamy z kapustą. Z kromek chleba odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę. Smażymy na kilku łyżkach oliwy, aż chlebki ładnie się zrumienią.

Oliwę mieszamy z octem i przyprawami do smaku. Polewamy sałatkę. Lekko mieszamy. Na koniec posypujemy grzankami.

Smacznego!