AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Sałatka z pekinki i pieczarek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pieczarek.

Sałatka z pekinki i pieczarek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z pekinki i pieczarek

 

  • połowa kapusty pekińskiej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1-2 winne jabłka
  • 1 średni por
  • puszka groszku
  • 3-4 jajka
  • 6-7 łyżek majonezu
  • kilka łyżeczek ketchupu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pekinki i pieczarek
Pieczarki oczyszczamy, myjemy i obgotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kostkę. Pora dzielimy na pół- najpierw kroimy dolną jaśniejszą część na cienkie krążki albo na drobno. Jabłka kroimy na drobna kosteczkę albo ścieramy na tarce o dużych oczkach ( wraz ze skórką ! ). Groszek odcedzamy z zalewy. Kapustę pekińską szatkujemy drobno. Wszystkie składniki mieszamy razem w dużej misce, dodajemy majonez wraz z przyprawami. Na wierzch sałatki wykładamy jajka ugotowane na twardo i przekrojone wzdłuż na ćwiartki. Na jajka kładziemy po łyżeczce ketchupu. Całość posypujemy zieloną połową pora pokrojoną na drobno. Można zostawić kawałek pora do przybrania, ewentualnie natkę pietruszki. SMACZNEGO :)
Sałatka z pekinki i pieczarek
Wszystkie składniki sałatki wymieszane z majonezem i przyprawami.