halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Sałatka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Sałatka dla smakoszy soczewicy.

Sałatka z pieczarkami

Składniki:

Sałatka z pieczarkami

 

  • sałata 1 główka
  • czosnek 1-2 ząbki
  • boczek 10 dag
  • suszona czerwona soczewica 5 dag
  • rosół warzywny 150 ml
  • ocet balsamiczny 4 łyżki
  • olej 5 łyżek
  • pieczarki 5 dag
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczarkami
Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Boczek pokroić w kosteczkę, wysmażyć na suchej patelni. Dodać czosnek,krótko zeszklić. Wysmażony boczek z czosnkiem przełożyć na papierowy ręcznik, osączyć z tłuszczu. Na wytopionym z boczku tłuszczu smażyć soczewicę 5 minut. Podlać 100 ml rosołu, gotować 12 minut. Gdy płyn odparuje, wlać resztę rosołu. Ocet przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej, wymieszać. Połączyć z soczewicą, boczkiem i czosnkiem. Pieczarki oczyścić, pokroić w cieniutkie plasterki. Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze z soczewicą i pieczarkami - podawać.