aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 368]

Sałatka z pieczarkami i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatna sałatka w głównej roli z pieczarkami i jajkami. Na święta Wielkanocne robi furorę wśród rodziny i znajomych.

Sałatka z pieczarkami i jajkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z pieczarkami i jajkami

  • 1 kg pieczarek
  • 8 jajek
  • 1/2 op. makaronu ryżowego
  • 30 dag szynki
  • 1/2 pora
  • 1 kukurydza konserwowa
  • 1 majonez
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczarkami i jajkami

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Wrzucamy do miski. Por myjemy i osuszamy. Przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę kroimy w jak najmniejszą kosteczkę ok. 3 mm. Do makaronu dorzucamy pokrojony por i szynkę, mieszamy. Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do pozostałych składników, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Pieczarki myjemy i obieramy. Parzymy we wrzątku ok. 5 minut. Odcedzamy dokładnie. Następnie kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i mieszamy. W międzyczasie jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do sałatki i lekko mieszamy, żeby kosteczki jajek nie rozpadły się. Wierzch sałatki można udekorować ćwiartkami jajka lub prażoną cebulką.