Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Sałatka z pieczonych buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do obiadu składającego się z rosołu, pieczeni i klusek pasują albo buraczki, albo kapusta. Wybieram buraczki.

Sałatka z pieczonych buraczków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z pieczonych buraczków

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych buraczków
Buraczki (najlepiej, żeby były jednakowej wielkości) umyj i rozłóż na kratce piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz ok. 40 minut do godziny. Wyjmij, ostudź i obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Przygotuj je przynajmniej godzinę przed obiadem, bo powinny być schłodzone w lodówce. Pasują do pieczeni, do kotletów, nawet do steków.
Sałatka z pieczonych buraczków
Buraczki upiecz w piekarniku, są lepsze niż ugotowane.

Zobacz film: Kawior o smaku buraczków

Tagi:

buraki