Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Sałatka z ravioli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sałatka którą zrobimy w kilka minut, idealnie się sprawdza gdy mamy niezapowiedzianych gości.

Sałatka z ravioli

Składniki:

Sałatka z ravioli

 

  • 1/2 opakowania ravioli z mięsem (125g)
  • puszka kukurydzy ( mała)
  • puszka groszku zielonego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 200g sera żółtego
  • ząbek czosnku
  • cebula czerwona
  • por
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu kolorowego
  • 2 szczypty oregano
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • koperek świeży lub suszony (świeżego 1/2 garści suszonego płaska łyżka)

 

  • można pominąć.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ravioli
Ravioli gotujemy w osolonym wrzątku al dente. W między czasie przygotowujemy resztę składników. Na sito przesypujemy groszek - płuczemy pod bieżącą woda - odcedzamy, przekładamy do miski. W ten sposób postępujemy także z kukurydzą i fasola. Der ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy, przecinamy na pół i kroimy w plasterki. Por przelewamy wrzątkiem, przecinamy wzdłuż długości, następnie kroimy w plastry. Koper siekamy i dodajemy do reszty składników, jeśli mamy suszony dodajemy płaską łyżkę. Łyżką przekładamy majonez do kubka, dodajemy śmietaną przyprawy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość intensywnie mieszamy. Następnie powstały sos wlewamy do miski. Ravioli powinno być już gotowe. Przelewamy zimną wodą odcedzamy i przekładamy do miski. Delikatnie mieszamy - podajemy. Sałatkę tą wzięłam taką do pracy, pominęłam wtedy w składnikach właśnie cebule i por - z wiadomych względów.

Tagi:

mięso sery ser