jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z ravioli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Z reguły zależy nam by gotowanie zajęło mało czasu. Taka jest właśnie ta sałatka. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Ravioli można zastąpić tortelini.

Sałatka z ravioli

Składniki:

Sałatka z ravioli

 

  • Składniki:
  • 1 duży brokuł lub 2 mniejsze,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 5 jajek,
  • Opakowanie ravioli z mięsem,
  • Majonez (mały słoiczek)-ja użyłam robionego,
  • Szczypiorek do dekoracji
  • Składniki na majonez:
  • 1 żółtko wiejskie,
  • Około 2-4 łyżki musztardy,
  • Około 1/4 litry śmietany wiejskiej,
  • 1/4 szklanki oleju dobrej jakości,
  • Sól, pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ravioli
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Kukurydze odsączamy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w ćwiartki. Ravioli gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Tak przegotowane składniki układamy naprzemiennie w naczyniu. Przed podaniem polewamy majonezem, oprószamy szczypiorkiem.W zależności od rodzaju majonezu ( jego ostrości) doprawiamy go wcześniej lub nie. Idealnie jest gdy przygotujemy majonez domowy. Wtedy na pewno nic mu już nie braknie! MAJONEZ: Żółtko wbić do plastikowej miski, Dodać łyżkę musztardy i ucierać drewnianą pałką. Dokładać stopniowo olej cały czas mieszając. Dodać śmietanę , a następnie musztardę. Doprawić. Majonez jest pyszny.