kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego.

Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem

Składniki:

Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem

 

  • (na dwie porcje)
  • 200g roszponki
  • 6-8 dużych rzodkiewek
  • puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym
  • czerwona cebula
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego
  • sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona
  • sezam do posypania

Sposób przygotowania:

Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem
Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Rzodkiewki „tniemy” obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem.

Tagi:

sosy