Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Sałatka z rukolą i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna sałatka z rukolą i awokado z dodatkiem cebulek, mozzarelli z sosem z oliwy z suszonych pomidorów.

Sałatka z rukolą i awokado

Składniki:

Sałatka z rukolą i awokado

Sałatka

  • rukola 2 garście
  • roszponka 1 garść
  • mozzarella w kulce 1 sztuka
  • pomidor 2 sztuki
  • awokado 1 sztuka
  • słonecznik łuskany 1 garść
  • cebulka marynowana 1/3 słoika

Sos

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą i awokado
Na dno salaterki włożyć opłukane i osuszone listki roszponki i rukoli. Wyjąć z zalewy mozzarellę i i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osuszyć i również w kostkę pokroić. Awokado przekroić na pół i wyjąć pestkę, obrać i pokroić w kostkę. Wszystko wkładać do salaterki. Dodać marynowaną cebulkę ze słoiczka i posypać ziarnami słonecznika.

Gotową sałatkę polać sosem przygotowanym z połączenia oleju z suszonych pomidorów z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z limonki.