Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Sałatka z rukolą i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczna kolorowa sałatka z rukolą, serem gorgonzola, orzechami oraz ozdobione świeżymi listkami mięty.

Sałatka z rukolą i gorgonzolą

Składniki:

Sałatka z rukolą i gorgonzolą

Sałatka

  • rukola 100 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola 50 gram
  • pomidorki koktajlowe 1 garść
  • sezam 1 garść
  • orzechy włoskie 2 łyżki
  • mięta

Sos

  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sos sojowy 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukolą i gorgonzolą
Rukolę opłukać i osuszyć. Na dno miski włożyć rukolę a na nią pokrojony w kostkę ser gorgonzola. Opłukane i osuszone pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Na suchej patelni uprażyć sezam. Posypać sałatkę sezamem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Przygotować sos mieszając sos sojowy z oliwą. Sałatkę polać sosem i udekorować listkami świeżej mięty.