jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sałatka z rukoli, fety z sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka nadaje się jako dodatek do obiadu.

Sałatka z rukoli, fety  z sosem

Składniki:

Sałatka z rukoli, fety z sosem

 

  • rukola 60 g
  • rzodkiewka 4 sztuki
  • szynka szwarcwaldzka 1 plaster
  • papryka czerwona 1 plaster
  • kolba kukurydzy 1/4 sztuki
  • ser typu feta 26 kostek

 

 

  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • musztarda z miodem i rodzynkami 1 łyżeczka
  • pieprz do smaku
  • zioła do sałatek do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukoli, fety z sosem
Sałatę rukolę należy umyć, osuszyć i obedrzeć z łodyg. Rzodkiewkę należy umyć, osuszyć i podzielić na cztery części. Szynkę pokroić w kostkę. Paprykę należy umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Kolbę kukurydzy umyć, ugotować na parze, ostudzić i pozbawić ziaren. Ser należy osuszyć z nadmiaru wody. W naczyniu należy połączyć ocet z musztardą. Następnie dodawać do całości olej cały czas mieszając, doprawić do smaku pieprzem i ziołami do sałatek. Na talerz należy wyłożyć rukolę, rzodkiewkę, szynkę, paprykę, ziarna kukurydzy, ser typu feta, polać równomiernie sosem i podawać do konsumowania.