Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Cytrusowe sałatki

Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pysznie, zdrowo i kolorowo, a więc mój dzisiejszy obiad :)

Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko

 

  • 20 dag łososia norweskiego
  • 15 dag rukoli
  • 1 duży granat
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/3 papryczki chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2/3 szklanki komosy ryżowej
  • 1/2 średniej papryki czerwonej
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1,5 dojrzałej cytryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 50 ml soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko
Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy wraz z papryczką chili w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wino ryżowe, 1/3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Łososia kroimy mniej więcej 1 cm kostkę. Zalewamy marynatą, odstawiamy na 40-50 minut. W słoiczku mieszamy oliwę, ocet winny, musztardę dijon, sok pomarańczowy, szczyptę soli i czarnego pieprzu, zakręcamy wieczko, dokładnie mieszamy. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę. W kąpieli wodnej podgrzewamy sok i skórkę otartą z całej cytryny. Wsypujemy cukier, miksujemy blenderem na niedużych obrotach. Dodajemy żółtka jaj i na średnich obrotach miksujemy do chwili aż staną się puszyste. Dodajemy miękkie masło i dokładnie miksujemy do chwili otrzymania średnio gęstego sosu. Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy 3/4 ziarenek granatu. Wlewamy pomarańczowy sos winegret i mieszamy dokładnie. Łososia grillujemy ze wszystkich stron na rumiano. Gorącą komosę ryżową dodajemy do marchewki i papryki. Wlewamy olej z suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerze nakładamy cytrusową quinoę i sałatkę z rukoli z granatem, którą przybieramy jeszcze ciepłym grillowanym łososiem. Talerz dekorujemy lemon curd i pozostałymi ziarenkami granatu.
Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko
Czosnek i cebulę obieramy. Kroimy wraz z papryczką chili w bardzo drobną kostkę. Dodajemy wino ryżowe, 1/3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i czarnego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko
Łososia kroimy mniej więcej 1 cm kostkę. Zalewamy marynatą, odstawiamy na 40-50 minut.
Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym samym czasie obieramy marchewkę i ścieramy ją na grubych oczkach. Dodajemy sok i skórkę otartą z 1/2 cytryny oraz pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę.
Sałatka z rukoli z łososiem i nie tylko
Do umytej i osuszonej rukoli dodajemy 3/4 ziarenek granatu. Wlewamy pomarańczowy sos winegret i mieszamy dokładnie.

Tagi:

rukola