KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Sałatka z ryżem i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i smaczna sałatka utrzymana w formie chińskiego dania przez ryż i wzbogacona nieco tajskim akcentem krewetek. Polecam!

Sałatka z ryżem i krewetkami

Składniki:

Sałatka z ryżem i krewetkami

 

  • torebka ryżu paraboiled
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag obranych, świeżych krewetek
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • sos sojowy do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżem i krewetkami
Ryż ugotuj wedle wskazówek producenta (zwykle około 15 minut na wolnym ogniu) Paprykę dokładnie umyj i pokrój w małe paski. W misce wymieszaj kukurydze i groszek konserwowy. Na oliwie podsmaż krewetki a następnie dorzuć do nich paprykę i duś na wolnym ogniu jeszcze przez chwilę. Wystudź wszystkie składniki. Ugotowany ryż zmieszaj z konserwowymi warzywami a także z krewetkami i papryką. Całość polej sosem sojowym. Smacznego!