cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z ryżu i duszonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeden z wielu przykładów na pyszne połączenie ryżu z warzywami .

Sałatka z ryżu i  duszonych warzyw

Składniki:

Sałatka z ryżu i duszonych warzyw

 

  • 100 g ryżu basmati
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek pora
  • mały bakłażan
  • kilka szparagów/zielone/
  • mały pęczek zielonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki kminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ocet winny/ do smaku /
  • garść rukoli do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu i duszonych warzyw
-Ryż ugotować na sypko , ostudzić i przełożyć do miski. -Pokroić drobno zieloną pietruszkę i połączyć z ryżem. -Warzywa umyć i oczyścić : paprykę i bakłażana pokroić w kostkę, szparagi w małe słupki, pora w krążki .Podsmażyć krótko na oliwie. Dodać 2-3 łyżki bulionu lub wody i poddusić kilka minut do miękkości. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. - Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. -Ostudzone warzywa dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. -Skropić octem / w-g smaku/,wymieszać i dowolnie udekorować. -Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną.