Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sałatka z ryżu i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatka z ryżu to świetny dodatek do wędlin i pieczywa.

 Sałatka z ryżu i warzyw

Składniki:

Sałatka z ryżu i warzyw

 

  • 5 dag ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 średni por
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1/2 szkl groszku konserwowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z ryżu i warzyw
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Marchewki umyć i ugotować, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por umyć i drobno posiekać. Groszek konserwowy osączyć z zalewy. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, dodać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przykryć i odłożyć przynajmniej na 15 minut. Podawać z pieczywem i wędliną.

Tagi:

ryż