WWWiola

WWWiola

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 508]

Sałatka z rzodkiewką i rzeżuchą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rzodkiewka i rzeżucha w towarzystwie sałaty lodowej z prostym sosem. Bardzo wyraźna w smaku, dla wielbicieli ostrzejszych warzyw.

Sałatka z rzodkiewką i rzeżuchą

Składniki:

Sałatka z rzodkiewką i rzeżuchą

 

  • 1 sałata lodowa
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 3-4 łyżki ściętej rzeżuchy
  • 1/4 szkl oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka przyprawy do sałatek

Sposób przygotowania:

Sałatka z rzodkiewką i rzeżuchą
Sałatę lodową dzielimy na liście, myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki.

Rzodkiewkę myjemy, usuwamy końcówki i kroimy w dość cienkie plasterki.

Sałatę mieszamy z rzodkiewką i posypujemy ściętą rzeżuchą.

W mniejszym naczyniu mieszamy olej z miodem i sokiem z cytryny, dodajemy łyżeczkę przypraw do sałatek i mieszamy. Polewamy warzywa zaraz przed podaniem.