ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Prawie u każdego rzeżucha stanowi doskonałą ozdobę wielkanocną, jest bardzo zdrowa dlatego warto ją włączyć do świątecznego menu. Proponuję sałatkę z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego.

Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego

 

  • Trzy spore gałązki selera naciowego
  • pół dużego pęczka rzodkiewek lub cały mały
  • garść rzeżuchy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • 2-3 liście sałaty lodowej

Sposób przygotowania:

Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego
Trzy spore gałązki selera naciowego myjemy, usuwamy z niego nitki, kroimy w średniej grubości kawałki. Pokrojony seler wkładamy do miseczki, podobnie postępujemy z rzodkiewką. Myjemy usuwamy ogonki oraz zielone części i kroimy na dość grube kawałki. Dokładamy do miseczki z selerem.

Garść rzeżuchy dobrze myjemy i odsączamy, kroimy dość drobno. Wszystko razem mieszamy i solimy zostawiamy na kilkanaście minut żeby puściły soki.

Na talerzu układamy podarte liście sałaty lodowej. Na nią wykładamy wszystko z miseczki, nie musimy dobrze odsączać, ponieważ już żadnego sosu nie robimy tylko pisakiem do dekoracji ciast cienkie zygzaki z majonezu.
Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego.
Trzy spore gałązki selera naciowego myjemy, usuwamy z niego nitki, kroimy w średniej grubości kawałki.
Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego.
Rzodkiewki myjemy usuwamy ogonki oraz zielone części i kroimy na dość grube kawałki.
Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego.
Garść rzeżuchy dobrze myjemy i odsączamy, kroimy dość drobno.
Sałatka z rzodkiewki rzeżuchy i selera naciowego.
Na talerzu układamy podarte liście sałaty lodowej. Na nią wykładamy wszystko z miseczki.