MIÓD

MIÓD

Kucharz
[Przepisów: 17]

Sałatka z sałaty lodowej i marchwi z jaj

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Miód będzie idealnym dodatkiem do sałatki z sałaty lodowej i marchwi z jaj.

Sałatka z sałaty lodowej i marchwi z jaj

Składniki:

Sałatka z sałaty lodowej i marchwi z jaj

 

  • 4 porcje:
  • 4 małe jajka
  • 250 g marchwi
  • 1 kalarepa (ok. 250 g)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 150 g groszku (może być z puszki)
  • 5 dymek (ok. 100 g)
  • sól
  • 1 łyżka miodu
  • 8 łyżek oliwy

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z sałaty lodowej i marchwi z jaj

Jajka ugotować i obrać. Kalarepę i marchew umyć, obrać i pokroić na grubsze kawałki. Sałatę umyć i porwać. Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Groszek krótko zagotować i odsączyć. Cebulki umyć i pokroić na plasterki. Używać przy tym tylko cebulek białych lub jasnozielonych. Wymieszać dymkę z sokiem z cytryny, solą, miodem, olejem. Jajko pokroić na osiem części i przybrać nim sałatkę. Pokropić sałatkę sosem i tak serwować do natychmiastowego spożycia. Przepis pochodzi z książki "Miód. Odżywia, leczy, pielęgnuje."