Namaste

Namaste

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sałatka z serem solankowym i piersią z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak z serem solankowym z sałatą, do tego ryż oraz sos tzatziki. Idealny pomysł na szybkie i nawet smaczne jedzenie. ^^ proszę o opinie to mój 1 przepis (Przepis powstał podczas myślenia o tym co zjeść będąc na diecie .

Sałatka z serem solankowym i piersią z kurczaka

Składniki:

Sałatka z serem solankowym i piersią z kurczaka

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka

 

  • 1 sałata karbowana (może być inna)
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • 1/2 średniej wielkości papryki
  • 1 biała cebula

 

  • 3/4 opakowania (około 150g) sera solankowego w zalewie

 

  • 5 łyżek octu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2łyżeczki musztardy (polecam dijon)
  • sól (polecam ziołową)
  • pieprz

 

  • 3-4 kromki chleba pokrojonego w kostkę

 

 

  • ogórki (połowa długiego)
  • 1/2 jogurtu naturalnego
  • przyprawa tzatziki

Sposób przygotowania:

Sałatka z serem solankowym i piersią z kurczaka
1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę oraz doprawiamy. Następnie podsmażamy ją na patelni na małym ogniu pod przykryciem. (co jakiś czas mieszając) 2. Ryż robimy wg. przepisu na opakowaniu. 3. W międzyczasie rwiemy sałatę, porwaną sałatę wsadzamy do miski 4. Pomidory parzymy i obieramy (zapobiegnięcie przyklejenia się skórki do żołądka). Kroimy je w kostkę i przekładamy do miski wraz z sałatą. 5. Paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę, dodajemy do miski z sałatą i pomidorami. 6. Cebulę siekamy w drobniutką kostkę, przekładamy do miski z pozostałymi składnikami. 7. Pokrojony chleb wrzucamy do piekarnika i robimy suchary. 8. Ocet mieszamy wraz z wodą, musztardą solą i pieprzem. Odstawiamy. 9. Ogórek ścieramy i mieszamy z jogurtem i przyprawą tzatziki. 10. Usmażoną pierś wsadzamy do sałatki. 11. Suchary również dodajemy do sałatki. 12. Ser solankowy odsączamy i tak samo jak pierś dodajemy. 13. Mieszamy sałatkę. * Przygotowany sos tzatziki idealnie komponuje się z ryżem. * Sałatkę polewamy przygotowanym sosem z octu, wody, musztardy, soli i pieprzu tuż przed podaniem (aby sałata nie opadła)