edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sałatka z sosem śmietanowo-chrzanowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybka i smaczna sałatka mięsno-jajeczno-warzywna z sosem śmietanowo-czosnkowym lub śmietanowo-chrzanowym

Sałatka z sosem śmietanowo-chrzanowym

Składniki:

Sałatka z sosem śmietanowo-chrzanowym

 

  • Składniki na 3 porcje
  • 1 szt brokuła
  • 3 jajka
  • 2 duże pomidory lub 3 małe
  • 3 grubsze plastry szynki pieczonej (u mnie z tego przepisu https://gotujmy.pl/szynka-pieczona-w-najprostszej-wersji,przepisy,131654.html)
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 mały ząbek czosnku (lub w wersji "bezzapachowej" około 1,5 łyżeczki chrzanu ze słoiczka)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z sosem śmietanowo-chrzanowym
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć na lekko osolony wrzątek, gotować około 8-10 minut (powinien zostać jędrny i chrupiący). Łyżką cedzakową przełożyć brokuła do naczynia z lodowatą wodą, a po chwili na sito do ocieknięcia.Dzięki temu zachowa jędrność i ładny kolor. Pokroić w mniejsze kawałki. Jajka ugotować na twardo (10 minut od chwili zawrzenia wody), ostudzić,obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidor sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w ósemki. Mięso pokroić w dość duże słupki. Wszystkie składniki ułożyć w trzech salaterkach. Śmietanę rozetrzeć przeciśnietym przez praskę ząbkiem czosnku lub z chrzanem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polać sałatkę.