Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 272]

Sałatka z szynką parmeńską i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna, zdrowa i kolorowa sałatka w miodowo-musztardowym sosie, z szynką parmeńską, posypana startym parmezanem.

Sałatka z szynką parmeńską i parmezanem

Składniki:

Sałatka z szynką parmeńską i parmezanem

 

  • Rukola
  • Pomidorki koktajlowe
  • Oliwki
  • Szynka parmeńska
  • Parmezan
  • Miód-2 płaskie łyżeczki
  • Musztarda dijon - płaska łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z szynką parmeńską i parmezanem
Rukolę myjemy. Pomidory kroimy na kawałki, oliwki na połówki, szynkę parmeńską rwiemy na kawałki, wszystko mieszamy.

Robimy sos: miód łączymy z oliwą i musztardą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy składniki sałatki z sosem.

Całość posypujemy parmezanem - może być starty lub w postaci płatów uzyskanych dzięki cięciu sera obieraczką do warzyw.


Tagi:

sałatka