Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z szynki i szparagów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Sałatka z szynki i szparagów

Składniki:

Sałatka z szynki i szparagów

 

  • 1 pęczek szparagów
  • 15 dag szynki
  • 2 marchewki gotowane
  • 3 ziemniaki gotowane
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 4-5 liści kapusty pekińskiej
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki siekanego koperku

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z szynki i szparagów
Szparagi umyć, oczyścić, związać i gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie, osączyć. Kapustę pekińską poszatkować. Ugotowane ziemniaki i marchewki obrać i pokroić na krążki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody, ostudzić. Plasterki szynki pokroić na paski. Wszystkie składniki sałaty ułożyć w salaterce, oprószyć solą i pieprzem, zalać majonezem i posypać posiekanym koperkiem.