Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Sałatka z tuńczyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyk nad klasyki. Bardzo popularna i smaczna sałatka.

Sałatka z tuńczyka

Składniki:

Sałatka z tuńczyka

 

  • tuńczyk rozdrobniony - 1 puszka (w sosie własnym)
  • jajko - 4 średnie
  • kukurydza - 1 mała puszka
  • ogórek kiszony - 4 średniej wielkości
  • majonez - 3 łyżki
  • musztarda sarepska - 3 łyżeczki
  • pieprz - szczypta do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka
1. Odcedzamy tuńczyka i kroimy w mniejsze kawałki, gdy w puszce były całe. 2. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę i przekładamy na sitko, by odcedzić z nich wodę. 3. Na drugie sitko przelewamy kukurydzę z puszki, aby odcedzić wodę. 4. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. 5. Do dużej misy wrzucamy tuńczyka, jajka, kukurydzę i ogórki. Dodajemy majonez, musztardę sarepską i pieprz. Całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy większą ilością przypraw. 6. Sałatkę chłodzimy w lodówce minimum pół godziny przed jedzeniem.

Tagi:

jajko sosy jajka