ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatkę można zabrać ze sobą do pracy. Jest prosta ale bardzo smaczna. Można ją przygotować sobie dzień wcześniej.

Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym
Ryż brązowy gotujemy w lekko osolonej wodzie, nieco dłużej niż podaje przepis na opakowaniu (według mnie, po przepisowym czasie gotowania ryż jest stanowczo zbyt twardy). Gotowy ryż studzimy. Gdy będzie chłodny, mieszamy go z tuńczykiem, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Zjadamy od razu lub przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym
Ryż gotujemy do miękkości czyli dłużej niż zalecają na opakowaniu.
Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym
Tuńczyk może być w kawałkach lub rozdrobniony.
Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym
Ulubiona papryka konserwowa przełamie nieco monotonny smak ryżu i tuńczyka.
Sałatka z tuńczyka z ryżem brązowym
Całość mieszamy dokładnie aż do uzyskania jednolitej masy.

Tagi:

ryż sosy