lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś chce wam pokazać pyszną lekką i szybką sałatkę na bazie tuńczyka, ciecierzycy i jajeczka. Można podać ją jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi lub ze smakiem zjeść jako kolację.

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Składniki na 4 porcję:

 

  • tuńczyk biały w oliwie z oliwek

 

  • ruccola tak z 6 garści- gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych.

 

 

Dressing:

 

 

 

  • sól i pieprz ziołowy do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Krok 1

Jajka gotujemy koło 5-6 minut na twardo. Ruccolę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy na talerzu na całej powierzchni.

Krok 2

Paprykę myjemy, wycinamy ziarenka, kroimy w paseczki, a następnie drobniutko aby przebłyskiwała przez zielone.

Krok 3

Do miseczki wkładamy czosnek sprasowany sok z cytryny i oliwę z oliwek, mieszamy i polewamy ruccolę delikatnie palcami sobie pomagamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4

Ugotowane jajeczka kroimy na cztery i układamy na naszej ruccoli na około talerza, na środku kładziemy kawałki tuńczyka i ciecierzycę. Sałatka wychodzi przepyszna.