Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Sycąca sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską - propozycja na zdrową wiosenną przystawkę.

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską

  • tuńczyk w sosie własnym - puszka, 180g,
  • kapusta pekińska - średnia główka,
  • kukurydza konserwowa - puszka,
  • fasola czerwona konserwowa - puszka,
  • cebula czerwona - średniej wielkosci,
  • ogórek kiszony - 4 średniej wielkosci,
  • natka pietruszki - mały pęczek,
  • majonez - 3 czubate łyżki,
  • jogurt naturalny gesty light - 3 łyżki,
  • sok z cytryny - łyżka,
  • czosnek - ząbek,
  • sól, pieprz ziołowy.

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską

Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, pozostałe opłukać i osuszyć. Odrzucić głąb i twarde części wokół niego. Kapustę drobno posiekać. Warzywa z puszki dobrze odsączyć z zalewy, tuńczyka odcisnąć, fasole kilkakrotnie przepłukać. Ogórek pociąć w kosteczkę, odrzucić końcówki. Cebule i natkę obrać, umyć, osuszyć, drobno pokroić. Majonez z jogurtem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dokładnie wymieszać i dodać do pozostałych składników. Przyprawić, dodać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Przetrzymywać w chłodnym miejscu.