Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 288]

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatki zajmują ważne miejsce w mojej diecie, ponieważ są zdrowe, smaczne i pożywne. Często zabieram je ze sobą do pracy na lunch. Tym razem wybór padł na sałatkę z rukolą, tuńczykiem, pomidorkami i kukurydzą.

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i rukolą

 

  • 50 g rukoli
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • mała puszka kukurydzy (lub 1/2 dużej puszki)
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych/cherry
  • sos: 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i rukolą
Rukolę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miseczki.

Tuńczyka odsączamy z zalewy, przekładamy do miseczki z rukolą, rozdrabniamy widelcem.

Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki (większe na plasterki, mniejsze na połówki), dodajemy do sałatki.

Kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do pozostałych składników.

Robimy sos: ząbki czosnku siekamy drobno, mieszamy razem z oliwą i musztardą, doprawiamy sos solą i pieprzem. Dressing dodajemy do sałatki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy sałatkę do smaku.