Agnieszka Zet

Agnieszka Zet

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym, warzywami i kiełkami - propozycja przystawki na świąteczny stół i nie tylko.

Sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym

 

  • Tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki
  • Ser żółty- kawałek
  • Kukurydza z puszki
  • Groszek z puszki
  • 3 jajka
  • Czerwona papryka
  • Kiełki - np. brokuła
  • Majonez
  • Ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym
Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce.

Tuńczyka odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.

Robimy sos czosnkowy: czosnek drobniutk siekamy, mieszamy z majonezem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku.

Sałatkę układamy warstwowo: ser, tuńczyk, sos, papryka, kukurydza, groszek, jajka, sos, kiełki.