Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Sałatka z tuńczykiem i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ta smaczna sałatka to ciekawe połączenie składników i smaków. Idealna na spotkania ze znajomymi i rodziną.

Sałatka z tuńczykiem i winogronami

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem i winogronami

 

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 kiści zielonych winogron
  • 1 pomidor
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona papryka

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem i winogronami
Ryż gotujemy w sposób tradycyjny. Następnie go studzimy i przekładamy do miski. Dodajemy do niego odcedzonego z zalewy tuńczyka i umyte i osuszone winogrona (nie przecinamy). Do składników dokładamy obranego i wypestkowanego pomidora pokrojonego w kostkę i odcedzoną kukurydzę. Na koniec dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i oczyszczoną paprykę pokrojoną w niedużą kostkę. W osobnej misce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę, sok z cytryny, drobno posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i polewamy nim składniki. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i chłodzimy w lodówce około 30 minut przed podaniem.