sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Sałatka z tuńczykiem, soczewicą i fasolką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Od dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły oryginalny, ciekawy smak.

Sałatka z tuńczykiem, soczewicą i fasolką

Składniki:

Sałatka z tuńczykiem, soczewicą i fasolką

Składniki

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczykiem, soczewicą i fasolką
Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Jeżeli używamy świeżej musimy pokroić ja na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę a pora w talarki. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.

Tuńczyka odcedzamy, przekładamy do miski i delikatnie widelcem rozdrabniamy na mniejsze kawałki Dodajemy soczewicę. (Ja zawsze puszkowane warzywa płuczę pod bieżącą wodą.)

Dorzucamy pokrojoną cebulę, pora i uprażony słonecznik. Składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem, olejem lnianym oraz sokiem z cytryny.