Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z wędzonej ryby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zamiast majonezu można dodać jogurt naturalny wymieszany z oliwą i musztardą.

Sałatka z wędzonej ryby

Składniki:

Sałatka z wędzonej ryby

 

  • makrela wędzona 30 dag
  • ziemniaki 20 dag
  • marchew 1 szt
  • jajka przepiórcze gotowane na twardo 8 szt
  • pieczarki marynowane 1 szkl
  • ogórki kiszone 3 szt
  • cebula dymka 2 szt
  • kukurydza konserwowa 1/2 szkl
  • majonez 1/2 szkl
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z wędzonej ryby
Ziemniaki i marchew ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić w plasterki. Makrelę oczyścić z ości i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekać razem ze szczypiorem. Pieczarki pokroić na ćwiartki, ogórki w grubą kostkę. Jajka obrać i przeciąć na połówki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie produkty włożyć do salaterki, wlać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z pieczywem.

Tagi:

jajko jajka