paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

sałatka ze schabem i czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

kolejna odsłona sałatki do podawania z pieczywem

sałatka ze schabem i czereśniami

Składniki:

sałatka ze schabem i czereśniami

 

  • 30 dag pieczonego schabu
  • 30 dag czereśni
  • puszka kukurydzy konserwowej(ok 20 dag)
  • 1/2 puszki groszku
  • 1 szk ryżu
  • 1 cytryna
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 średni świeży ogórek
  • 1 łodyga selera naciowego
  • mały pęczek koperku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • pieprz
  • sól

 

Sposób przygotowania:

sałatka ze schabem i czereśniami
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy dokładnie. Czereśnie myjemy dokładnie i pozbawiamy pestek. Cebulę i ogórka obieramy i siekamy w kostkę. Koper opłukujemy i siekamy drobno. Selera opłukujemy, pozbawiamy włókien i kroimy w cienkie krążki. Ryż, czereśnie, mięso, groszek, kukurydze, selera, ogórka i cebulę łączymy ze sobą i mieszamy. Cytrynę dokładnie myjemy i ocieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy z niej sok. Do soku dodajemy 3 łyżki przestudzonej, gotowanej wody. Następnie dodajemy musztardę, olej, skórkę i cytryny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Takim sosem polewamy sałatkę i mieszamy

Tagi:

ryż schab