kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sałatka ze szparagami i szczawiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szczaw, szparagi, rzodkiewka i rzeżucha to typowo wiosenne warzywa połączone w zdrowej i pysznej sałatce. Idealna propozycja dla osób dbających o dietę.

Sałatka ze szparagami i szczawiem

Składniki:

Sałatka ze szparagami i szczawiem

 

  • (na dwie porcje)
  • Pęczek świeżych liści szczawiu
  • Pół pęczka białych szparagów
  • Pomidorki koktajlowe czerwone, żółte i bordowe
  • Pół pęczka rzodkiewki
  • Rzeżucha
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion dyni
  • Sos sałatkowy ziołowy
  • 2 łyżki oliwy extra vergin

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szparagami i szczawiem
Szparagi gotujemy na parze (zachowają więcej aromatu i składników odżywczych niż gotowane w wodzie) Kroimy na 3-4 części. Delikatnie solimy. Liście szczawiu oraz pomidorki i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Szczaw rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki i rzodkiewki przekrawamy na pól. Warzywa przekładamy do miseczki i posypujemy rzeżuchą oraz nasionami dyni i słonecznika. Z oliwy, 2 łyżek wody i sosu sałatkowego przygotowujemy dresing, którym polewamy sałatkę.