SUPERPRZEPIS

Sałatka ze szparagami i truskawkami

  • 20
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Sałatka ze szparagami i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Pyszna i zdrowa sałatka z zielonymi szparagami i polskimi truskawkami

Składniki:

Sałatka ze szparagami i truskawkami

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szparagami i truskawkami
Szparagi gotujemy w lekko słonej wodzie, aby pozostały lekko twarde. Hartujemy zimną wodą. Odcinamy główki z łodyżką na wysokości około 4-5 cm. Grubsze łodyżki kroimy na 1 cm kawałki. Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy. Jogurt mieszamy z wodą, doprawiamy do smaku ziołami i sokiem z cytryny (zamiast nich możemy użyć gotowej mieszanki przypraw). Sałatę wykładamy na talerze. Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów. Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Sałatę i listki szpinaku dokładnie płuczemy, osączamy z nadmiaru wody. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki. Obieraczką do warzyw ścinamy cienkie paseczki, dodajemy do poszarpanej sałaty zmieszanej ze szpinakiem, mieszamy, wykładamy na talerze.
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Polewamy sosem, posypujemy 1 cm kawałkami szparagów.
Sałatka ze szparagami i truskawkami
Przykrywamy główkami szparagów oraz umytymi i pokrojonymi w plasterki truskawkami.