Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sałatka ziemniaczana, warzywna z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka jarzynowa, którą można robić na wiele sposobów, zmieniając poszczególne składniki - zawsze smakuje wybornie!

Sałatka ziemniaczana, warzywna z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka ziemniaczana, warzywna z jajkiem

  • ziemniaki - 6 dużych,
  • jaja - 3 rozm. L,
  • jabłka - 3 średniej wielkości, najlepiej słodko-kwaśne,
  • pietruszka - 2 korzenie średniej wielkości,
  • korzeń selera - wielkości 3 pietruszek,
  • natka pietruszki - pęczek,
  • marchewka - 6 sztuk wielkości pietruszki,
  • duża puszka groszku (dobrej jakości),
  • majonez - 4 kopiaste łyżki,
  • jogurt naturalny grecki - 3 łyżki,
  • sól,
  • pieprz ziołowy i pieprz czarny mielony,
  • vegeta - łyżeczka,
  • sok z cytryny - łyżka.

Sposób przygotowania:

Sałatka ziemniaczana, warzywna z jajkiem

Jaja oraz warzywa b.dobrze myjemy. Warzywa wrzucamy do dużego garnka i gotujemy do miękkości. Tuż przed końcem gotowania dodajemy całe jaja i gotujemy je na twardo. Wyciągamy jaja i zalewamy zimną wodą, aby łatwo się obierały. Wodę z warzyw zlewamy, a garnek z warzywami odstawiamy w chłodne miejsce. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Ostudzone warzywa oraz jaja obieramy i kroimy je w drobną kosteczkę - pomogłam sobie okrągłym narzędziem z żyłkami do krojenia jajek, znacznie skróciło to czas krojenia. Jabłka dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w kosteczkę i razem z odsączonym groszkiem i natką dodajemy do pozostałych składników. W miseczce mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i łączymy z pozostałymi składnikami.Przyprawiamy do smaku, w razie potrzeby dodajemy więcej majonezu. Przekładamy do salaterki i wkładamy do lodówki. Podajemy w temperaturze pokojowej.