Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sałatkaz grzybami i winogronami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makaronowa sałatka z dodatkiem usmażonych grzybów i winogron.

Sałatkaz grzybami i winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatkaz grzybami i winogronami

 

  • ok. 10-15 dkg leśnych grzybów
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 10 dkg drobnego makaronu
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 20 winogron rodzynkowych
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1/2 łyżki przyprawy tzatziki
  • 1/2 małej cebuli

Sposób przygotowania:

Sałatkaz grzybami i winogronami
Grzyby (użyłam kurek i różnych rodzajów koźlarzy) oczyścić, umyć, usmażyć na oleju (aż płyn z grzybów odparuje), doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Dowolny drobny makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przestudzić. Do makaronu dodać usmażone grzyby. Kukurydzę odsączyć, winogrona przekroić na pół, cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę, winogrona i cebulę dodać do makaronu z grzybami. Jogurt dokładnie wymieszać z majonezem i przyprawą tzatziki. Sos dodać do sałatki. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatkaz grzybami i winogronami
Drobny makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu odcedzony i przestudzony.
Sałatkaz grzybami i winogronami
Usmażone i przestudzone leśne grzyby dodane do makaronu.
Sałatkaz grzybami i winogronami
Pokrojona cebula odsączona kukurydza i przekrojone na pół winogrona dodane do makaronu z grzybami.
Sałatkaz grzybami i winogronami
Sos przygotowany z jogurtu naturalnego majonezu i przyprawy tzatziki.