Zielono mi, czyli sałatki z dodatkiem bakalii

Znakomite na dobry początek dnia - dostarczą pozytywnej energii i witamin. Możesz je zabrać ze sobą w drogę - przygotować na piknik lub zjeść podczas lunchu w pracy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zielono mi, czyli sałatki z dodatkiem bakalii
fot. Fotolia
Zielone, letnie sałatki przygotowywane na bazie świeżego szpinaku, botwinki oraz komosy ryżowej, warto urozmaicić dodatkami w postaci mieszanki ziaren - dyni, słonecznika i orzechów. Nie tylko podkreślą walory smakowe, ale przede wszystkim dostarczą niezbędnych witamin i składników odżywczych.

Aby dodać sałatce naturalnej słodyczy, skorzystaj z mieszanki suszonych owoców. W zależności od tego, jakich składników użyjesz, z powodzeniem możesz wykorzystać żurawinę, rodzynki oraz Złote owoce (miechunkę peruwiańską).

Sałatka zielona 100%
fot. materiały prasowe

ZIELONA SAŁATKA 100%

Pesto:
  • Świeża bazylia - 20 g
  • Orzechy nerkowca (Bakalland) - 75 g
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • Tarty parmezan - 10 g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Szczypta chilli
  • Szczypta soli i pieprzu
Sałatka:
  • Upieczona pierś kurczaka - 1 sztuka
  • Rukola - 100 g
  • Awokado - 1 szt.
  • Chrupiąca sałatka Bakalland (słonecznik, dynia, pinia) - 100 g
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania pesto; wszystkie składniki zblenduj (do uzyskania jednolitej masy); odstaw na nie mniej niż 30 minut - dzięki temu pesto stanie się bardziej aromatyczne (składniki "przegryzą" się).

Pierś kurczaka pokrój w kostkę i wyłóż na liście rukoli; dodaj pokrojone awokado. Skrop sokiem z cytryny. Przygotowaną sałatkę polej pesto i delikatnie wymieszaj. Posyp ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.


Słoneczne trio ze szpinakiem i komosą ryżową
fot. materiały prasowe

SŁONECZNE TRIOZ KOMOSĄ RYŻOWĄ I SZPINAKIEM

Składniki:
  • Komosa ryżowa - 300 g
  • Szpinak baby - 1 op.
  • Słoneczne Trio (Bakalland) - 100 g
  • Syrop z agawy - 3 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Zielona pasta curry - 1 łyżeczka
  • Mleko kokosowe - 20 ml
  • Szczypta soli

Przygotowanie:
Ugotuj komosę ryżową zgodnie z przepisem na opakowaniu. W niewielkim garnuszku, na niewielkim ogniu wymieszaj: zieloną pastę curry, mleko kokosowe, sok z limonki oraz syrop z agawy.

Przygotowany sos dodaj do ugotowanej komosy, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Kiedy komosa z  sosem wystygną, przełóż je do docelowego naczynia, dodaj liście szpinaku, rodzynki, złote owoce i żurawinę.


Siła świeżości z orzechami pekan
fot. materiały prasowe

SIŁA ŚWIEŻOŚCI Z ORZECHAMI PEKAN

Dressing:
  • Brzoskwinie - 3 szt.
  • Złote owoce (Bakalland) - 60 g
  • Miód - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 3 łyżki
Sałatka:
  • Botwinka - 2 duże pęczki
  • Rukola - 50 g
  • Szpinak baby - 50 g
  • Gorgonzola - 200 g
  • Orzechy pekan (Bakalland) - 75 g
  • Świeży tymianek - 1 gałązka

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania dressingu: brzoskwinie pokrój w drobną kostkę i podgotuj na patelni. Następnie dodaj Złote owoce, miód i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu do zredukowania składników sosu. Dressing przed podaniem powinien być przestudzony!

Umyj botwinkę; oddziel buraczki od liści i pokrój je w cienkie plastry. Podsmaż na patelni z dodatkiem świeżych ziół, odstaw aby przestygły. Do docelowego naczynia wyłóż liście botwinki, szpinak i rukolę, dodaj przygotowane wcześniej buraki, gorgonzolę i orzechy. Gotową sałatkę polej dressingiem.